Utbildning samtalscoach

Hem / Utbildning samtalscoach

Utbildning till samtalscoach – var någonstans hittar du det? Det är just detta du kan läsa om på den här sidan. Här får du tips på seriösa ackrediterade utbildningar för att bli diplomerad coach, och inte bara det. Du får nämligen också tips på vad du kan jobba med efter utbildningen, liksom du får en introduktion till vad samtalscoacher gör för något.

Vad gör en samtalscoach?

Även om en samtalscoach och samtalsterapeut har snarlika roller skiljer sig deras fokus något åt. En samtalscoach fokuserar främst på nutiden och framtiden, på vad klienten kan påverka här och nu för att skapa sig en bättre framtid. Genom samtal och övningar hjälper coachen klienten att uppnå sina mål och drömmar. Samtalsterapeuten hjälper i sin tur klienten att reflektera kring tidigare beteende- och tankemönster i syfte att åstadkomma en förändring. Coach- och terapeutrollen kan glida in och ut i varandra.

Bli diplomerad coach – 4 utbildningar

Om du vill bli samtalscoach kan du med fördel läsa en utbildning för att bli diplomerad coach. Den här sortens utbildning finansierar du vanligen själv och upplägget brukar ge utrymme för att du jobbar med annat under tiden. Blir du sugen på att gå en samtalscoach-utbildning? Nedanför följer tips på fyra olika diplomutbildningar – fortsätt läsa!

Humanova

Hos Humanova kan du bli diplomerad coach genom att gå deras utbildning som samtalscoach. Du kan därmed få spännande uppdrag inom personlig utveckling. Det här är en ackrediterad tvåårig utbildning, med vilket det menas att utbildningen är kvalitetssäkrad av ett externt organ. I det här fallet är det ICF som stått för ackrediteringen. Det första programåret ligger mycket av fokus på psykosyntes. Du får verktyg för att leda dig själv och andra ur ett personligt och professionellt perspektiv. Det andra året förskjuts tyngdpunkten till att få verktyg för det coachande samtalet.

 • Utbildningslängd: Deltidsstudier under motsvarande 2 år
 • Studieform: På plats i Göteborg eller Stockholm
 • Pris: cirka 32 000 kronor inkl. moms per termin
Ansök till utbildningen hos
Humanova

Online Academy

Online Academy har en distansutbildning inom samtalscoachning och längden på den motsvarar cirka 8 till 10 veckors heltidsstudier. Under utbildningens gång tar du del av förinspelade föreläsningar, gör övningar och lämnar in uppgifter. Som en del av inlärningsprocessen kan du med fördel nyttja gemensamma chatt- och mejlforum. Tack vare ett utbyte med de övriga deltagarna får du nya perspektiv på samtalscoachning. Lika mycket av utbildningens fokus ligger på din egen personliga utveckling som på dina framtida klienters målsättning. När du klarat de olika momenten får du ett certifikat.

 • Utbildningslängd: Heltidsstudier under motsvarande 8 till 10 veckor
 • Studieform: Distans
 • Pris: cirka 20 000 kronor inkl. moms
Ansök till utbildningen hos
Online Academy

Samtalsförmedlingen

I samarbete med Humanova erbjuder Samtalsförmedlingen en ackrediterad coachutbildning. Utbildningen sker på plats i Göteborg eller Stockholm och varar i två år. Fördelen med den platsbaserade undervisningen är att du får många lärarledda timmar, samtidigt som du lär känna dina kurskamrater. Förutom att ha lektioner och grupparbeten kommer du själv gå i samtalsterapi liksom coacha andra, som en del av undervisningen. När du har genomgått samtliga utbildningsmoment kan du ansöka om att få ett internationellt erkänt certifikat. Samtalsförmedlingen, liksom Humanova, levererar alltså en kvalitetssäkrad utbildning inom samtalscoachning.

 • Utbildningslängd: Deltidsstudier under motsvarande 2 år
 • Studieform: På plats i Göteborg eller Stockholm
 • Pris: cirka 32 000 kronor inkl. moms per termin
Ansök till utbildningen hos Samtalsförmedlingen

Novus

Även Novus har en ICF-ackrediterad utbildning för att bli diplomerad coach. Coachutbildningen är ett samarbete med Folkuniversitetet i Stockholm och finns på plats eller på distans, du väljer själv. Förutom lärarledda timmar utför du olika uppgifter och övningar, liksom du går i och genomför coachning själv. Du ges möjlighet att välja en egen inriktning, vill du coacha i jobbet eller privat? Du får inte bara coach- och samtalsverktyg utan en inblick i coachningens historia. I slutet av utbildningen gör du ditt diplomarbete, som kan utmynna i att du certifieras.

 • Utbildningslängd: 106 studietimmar (á 45 minuter) + eget arbete under 5 månader
 • Studieform: Distans / På plats i Stockholm
 • Pris: cirka 28 000 kronor inkl. moms
Ansök till utbildningen hos
Novus

Här nedan kan du läsa mer om ytterligare utbildningar som kan gynna dig i din framtida karriär som samtalscoach:

Att jobba som samtalscoach

För dig som vill jobba som samtalscoach finns många karriäralternativ, och faktiskt är en coachutbildning ett mycket bra komplement i din redan befintliga yrkesroll. Bland samtalscoacherna finns exempel på chefer, lärare, journalister, ekonomer och så vidare. Du kan till och med använda coachfärdigheterna inom jobbcoachning. Nedanför följer exempel på vanliga arbetsplatser för coacher:

Vanliga arbetsplatser inom yrket

 • Skolor
 • Vårdavdelningar
 • Arbetsförmedlingar
 • Föreningar
 • Företag
 • Studieförbund
 • Gym- och träningsanläggningar
 • Terapeutiska verksamheter
 • Konstnärliga verksamheter
 • Journalistiska verksamheter
 • Utbildningsverksamheter

Samtalscoach lön

Enligt information hos Unionen.se börjar lönen för en samtalscoach på runt 30 000 kronor. Som samtalscoach och samtalsterapeut kan du tjäna mer eller mindre än så, det hela beror på vilka erfarenheter du tar med dig i din nya coachande roll. Över lag finns bra jobbmöjligheter för personer med kunskap inom samtalsterapi- och coaching. Genom att bli diplomerad coach öppnas även nya dörrar inom ditt redan befintliga arbetsområde. Om du väljer att starta eget kan du bestämma din egen samtalscoach-lön i form av ett arvode.