Plastikkirurgi

Hem / Plastikkirurgi

Plastikkirurgi innebär kirurgi för att förbättra och återställa vävnader i kroppen. Den kan tillämpas efter olyckor och sjukdomar, som cancer. Rekonstruktiv plastikkirurgi åtgärdar funktionella och utseendemässiga defekter som kan vara medfödda eller ha förvärvats senare i livet. Det kan handla om missbildningar, brännskador eller könskorrigering. Estetisk plastikkirurgi förändrar utseendet och motverkar åldrandets effekter på ett kosmetiskt plan.

Vad gör en plastikkirurg?

En plastikkirurg är utbildad läkare, men har ofta också en konstnärlig ådra. Att utföra plastikkirurgi handlar om att skapa ett förändrat utseende på patienten, som bättre stämmer överens med hens och samhällets skönhetsideal. Utbildningen till plastikkirurg påbörjas med en läkarutbildning, som följs av en utbildning till specialistläkare inom plastikkirurgi. Det går också att skaffa ytterligare spetskompetens inom bröstkirurgi eller okuloplastik.

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Rekonstruktiv plastkirurgi används för att åtgärda funktionella nedsättningar, som efter canceroperationer och lymfödem, samt trauman som uppkommit på grund av defekter i vävnader. Rekonstruktiv kirurgi kan också behövas efter viktnedgång via gastric bypass.

Estetisk plastikkirurgi

Estetisk kirurgi eller plastikkirurgi förbättrar patientens utseende via olika tekniker som bröstförstoring, bukplastik, bröstlyft och halslyft. Operationerna som utförs kan ge komplikationer om patienten inte är mentalt och fysiskt frisk.

Plastikkirurgiska ingrepp

Bröstförstoring är ett vanligt plastikkirurgiskt ingrepp, där implantat ger en annan form och fylligare bröst. Bukplastik avlägsnar överflödig hud och ger en platt mage. Halslyft tar bort hängande hud, ger stramare hals och mer markerad käklinje. Bröstlyft förändrar formen och ger ett ungdomligt intryck, bröstvårtan lyfts och sätts mer centralt på bröstet. Övre ögonlocksplastik åtgärdar tunga ögonlock och ge ett piggare uttryck. Armplastik avlägsnar överflödig hud samtidigt som formen förbättras.

När behövs kirurgiska ingrepp?

Både vuxna och barn kan behöva plastikkirurgi för olika sjukdomar och åkommor. För vuxna är det vanligt förekommande att bli erbjuden bröstrekonstruktion efter cancersjukdom, och bukplastik för den som har gått ner mycket i vikt. Handkirurgi kan åtgärda bindvävssjukdomar, inklämda nerver, medfödda missbildningar och ledbesvär. Barn kan ha medfödda missbildningar, tumörer, CP-skador och ledbesvär, samt behöva hand- och plastikkirurgisk vård.

Plastikkirurgi i Uppsala

Du som söker en klinik i Uppsala som utför just det ingrepp du behöver ska börja med att besöka plastikkirurgiuppsala.se. Där fyller du i ett formulär utifrån dina önskemål om ingrepp sedan förmedlar sidan kontakt med professionella kliniker i Uppsala utan kostnad. På så sätt kan du enkelt hitta den klinik som passar dig. Här nedan hittar du annars tre olika kliniker att vända dig till direkt om du vill.

Plastikkirurgimottagningen, Akademiska sjukhuset

Art Clinic Uppsala

Caroviva

  • Adress: Dag Hammarskjölds Väg 11 B, 752 37 Uppsala
  • Telefon: 018 - 410 81 08

Plastikkirurgi i Stockholm

Det finns en mängd olika kliniker i Stockholm som erbjuder plastikkirurgi och att veta var du ska vända dig är inte lätt. Är du osäker på utbudet och var du kan få hjälp med den typ av ingrepp du vill ha kan du börja med att besöka plastikkirurgistockholm.nu, sidan hjälper dig att förmedla kontakt med olika kliniker, helt utan kostnad. Vill du direkt besöka några utvalda kliniker listas nedan tre välrenommerade.

Nordiska Kliniken

  • Adress: Drottninggatan 33, 111 51 Stockholm
  • Telefon: 08-411 76 76

Erbjuder behandlingar som bröstförstoring, bukplastik, ögonlocksplastik, fettsugning och hårborttagning. Nordiska Kliniken är idag en av Sveriges ledande inom plastikkirurgi och estetiska behandlingar.

Improva plastikkirurgi

  • Adress: Linnégatan 9, 114 47 Stockholm
  • Telefon: 08-14 44 44

Improva erbjuder en bred palett av ingrepp för ansikte, kropp och bröst. Hakimplantat, läppkirurgi, näsplastik och pannlyft är några. Förminskning och förstoring av bröst men också fettsugning och intimkirurgi.

Eriksbergskliniken

  • Adress: Eriksbergsgatan 4, 114 30 Stockholm
  • Telefon: 08-611 30 30

Eriksbergskliniken utför en mängd olika operationer för hela kroppen. För ansikte och kropp men också injektioner och behandlingar av hud och fetma.

Skönhetsbehandlingar utan kirurgiska ingrepp

Förutom invasiva kirurgiska ingrepp erbjuder estetikindustrin också en rad mindre invasiva behandlingsmetoder som kan förbättra och förnya hudens utseende.


Microneedling

Microneedling är en procedur där tunna nålar skapar mikroskopiska punkter i huden, vilket främjar kollagenproduktion och kan minska ärr, fina linjer och andra hudproblem. Behandlingen stimulerar hudens naturliga läkningsprocess och förbättra dess textur och elastik.

Fillers

Fillers är injicerbara material, ofta baserade på hyaluronsyra, som används för att fylla ut rynkor, förstora läppar och återskapa en mer ungdomlig kontur i ansiktet. Med tiden kan fillers naturligt brytas ned i kroppen, vilket gör behandlingen tillfällig men med möjlighet till upprepning.

Microdermabrasion

Microdermabrasion är en exfolierande behandling där en maskin varsamt slipar bort det översta hudlagret, vilket resulterar i en fräschare och mer lystergivande hy. Processen hjälper till att ta bort döda hudceller, minska porstorlek och ljusa upp ojämn hudton.

Permanent hårborttagning

Permanent hårborttagning är en populär kosmetisk behandling som syftar till att minska eller eliminera oönskat hår på kroppen. Med tekniker som laser och intensivt pulserat ljus (IPL) kan hårfolliklarna skadas så att hårproduktionen avstannar eller minskar kraftigt.

IPL-laser

Behandling med IPL-laser är en teknik som använder ljuspulser för att behandla olika hudåkommor. Förutom permanent hårborttagning kan IPL även användas för att behandla solskadad hud, åldersfläckar, rosacea och kärlmissbildningar. Det intensiva ljuset tränger ner i huden och omvandlas till värme, vilket skadar de önskade målcellerna utan att skada den omgivande vävnaden.

Läs mer