Plastikkirurgi

Hem / Plastikkirurgi

Plastikkirurgi innebär kirurgi för att förbättra och återställa vävnader i kroppen. Den kan tillämpas efter olyckor och sjukdomar, som cancer. Rekonstruktiv plastikkirurgi åtgärdar funktionella och utseendemässiga defekter som kan vara medfödda eller ha förvärvats senare i livet. Det kan handla om missbildningar, brännskador eller könskorrigering. Estetisk plastikkirurgi förändrar utseendet och motverkar åldrandets effekter på ett kosmetiskt plan.

Vad gör en plastikkirurg?

En plastikkirurg är utbildad läkare, men har ofta också en konstnärlig ådra. Att utföra plastikkirurgi handlar om att skapa ett förändrat utseende på patienten, som bättre stämmer överens med hens och samhällets skönhetsideal. Utbildningen till plastikkirurg påbörjas med en läkarutbildning, som följs av en utbildning till specialistläkare inom plastikkirurgi. Det går också att skaffa ytterligare spetskompetens inom bröstkirurgi eller okuloplastik.

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Rekonstruktiv plastkirurgi används för att åtgärda funktionella nedsättningar, som efter canceroperationer och lymfödem, samt trauman som uppkommit på grund av defekter i vävnader. Rekonstruktiv kirurgi kan också behövas efter viktnedgång via gastric bypass.

Estetisk plastikkirurgi

Estetisk kirurgi eller plastikkirurgi förbättrar patientens utseende via olika tekniker som bröstförstoring, bukplastik, bröstlyft och halslyft. Operationerna som utförs kan ge komplikationer om patienten inte är mentalt och fysiskt frisk.

Plastikkirurgiska ingrepp

Bröstförstoring är ett vanligt plastikkirurgiskt ingrepp, där implantat ger en annan form och fylligare bröst. Bukplastik avlägsnar överflödig hud och ger en platt mage. Halslyft tar bort hängande hud, ger stramare hals och mer markerad käklinje. Bröstlyft förändrar formen och ger ett ungdomligt intryck, bröstvårtan lyfts och sätts mer centralt på bröstet. Övre ögonlocksplastik åtgärdar tunga ögonlock och ge ett piggare uttryck. Armplastik avlägsnar överflödig hud samtidigt som formen förbättras.

När behövs kirurgiska ingrepp?

Både vuxna och barn kan behöva plastikkirurgi för olika sjukdomar och åkommor. För vuxna är det vanligt förekommande att bli erbjuden bröstrekonstruktion efter cancersjukdom, och bukplastik för den som har gått ner mycket i vikt. Handkirurgi kan åtgärda bindvävssjukdomar, inklämda nerver, medfödda missbildningar och ledbesvär. Barn kan ha medfödda missbildningar, tumörer, CP-skador och ledbesvär, samt behöva hand- och plastikkirurgisk vård.

Plastikkirurgimottagningen, Akademiska sjukhuset

Art Clinic Uppsala

Caroviva

  • Adress: Dag Hammarskjölds Väg 11 B, 752 37 Uppsala
  • Telefon: 018 - 410 81 08

Improva plastikkirurgi

  • Adress: Linnégatan 9, 114 47 Stockholm
  • Telefon: 08-14 44 44

Improva erbjuder en bred palett av ingrepp för ansikte, kropp och bröst. Hakimplantat, läppkirurgi, näsplastik och pannlyft är några. Förminskning och förstoring av bröst men också fettsugning och intimkirurgi.

Eriksbergskliniken

  • Adress: Eriksbergsgatan 4, 114 30 Stockholm
  • Telefon: 08-611 30 30

Eriksbergskliniken utför en mängd olika operationer för hela kroppen. För ansikte och kropp men också injektioner och behandlingar av hud och fetma.

Läs mer