Aktiv ortopedi

Hem / Aktiv ortopedi

Aktiv ortopedi är en medicinsk specialitet som fokuserar på behandling av rörelseapparatens sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Det syftar till att återställa eller förbättra patientens rörelseförmåga och livskvalitet genom icke-kirurgiska metoder, såsom träning, rehabilitering och användning av ortopediska hjälpmedel. Aktiv ortopedi strävar efter att optimera funktionen hos muskler, ben, leder och nerver genom individuellt anpassade behandlingsplaner.

För vem passar aktiv ortopedi?

Aktiv ortopedi är till för personer i olika åldrar och med olika behov inom området ortopedi. Här är några exempel på vilka som kan dra nytta av aktiv ortopedi:

Personer med ortopediska skador

Personer som har drabbats av benbrott, muskuloskeletala skador eller andra ortopediska skador. Genom att använda ortopediska hjälpmedel och behandlingar kan man främja läkning, återställa funktion och underlätta rehabilitering.

Personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar

Personer med långvarig smärta som artros, reumatoid artrit eller ryggbesvär. Genom att använda ortopediska hjälpmedel och behandlingar kan man lindra smärta, förbättra rörlighet och förbättra livskvaliteten för personer med långvariga hälsoproblem.

Idrottare och fysiskt aktiva

Idrottare och personer som är fysiskt aktiva och vill optimera sin prestation och minska risken för skador. Genom att använda ortopediska hjälpmedel och genomgå träning och rehabilitering kan man förbättra rörlighet, stabilitet och återhämtning efter skador.

Vad är ortopediska sjukdomar?

Ortopediska sjukdomar, även kända som muskuloskeletala sjukdomar, är medicinska tillstånd som påverkar ben, leder, muskler, senor och andra delar av rörelseapparaten. Dessa sjukdomar kan vara medfödda, förvärvade eller åldersrelaterade och kan ge upphov till en rad olika symptom och funktionsnedsättningar.

Exempel på ortopediska sjukdomar inkluderar:

  • Artros: En degenerativ ledsjukdom där brosket som täcker lederna gradvis bryts ner. Detta kan leda till smärta, stelhet och minskad rörlighet.
  • Ryggbesvär: Detta kan innefatta ryggsmärta, skivproblem, spinal stenos och skolios, vilket är en onormal krökning av ryggraden.
  • Frakturer: Benbrott orsakade av trauma eller överbelastning kan betraktas som ortopediska sjukdomar. Det kan inkludera handledsfrakturer, höftfrakturer eller frakturer i andra delar av skelettet.
  • Reumatoid artrit: En autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem attackerar lederna, vilket leder till inflammation, smärta och leddeformiteter.
  • Bursit: Inflammation i bursa, vilket är vätskefyllda säckar som fungerar som kuddar mellan leder och senor. Detta kan orsaka smärta och svullnad.
  • Tendinit: Inflammation i senorna som kan uppstå till följd av överansträngning eller skada. Det kan orsaka smärta och rörelsebegränsning i det drabbade området.
  • Osteoporos: En sjukdom som leder till förlust av bentäthet och ökar risken för benbrott.

Få hjälp av en aktiv ortopediklinik

Om du behöver hjälp från en specialiserad aktiv ortopediklinik kan du vända dig till Aktiv Ortopedteknik. De är ett etablerat företag med närvaro på 20 olika orter över hela Sverige. De erbjuder tjänster både till patienter som har remiss från sjukvården och privatpersoner som behöver ortoser, ortopediska skor eller inlägg, proteser och andra ortopediska hjälpmedel.

Aktiv Ortopedteknik har en erfaren och kvalificerad personalstyrka som består av specialister inom området. De håller sig uppdaterade med den senaste tekniken och strävar efter att utveckla sin verksamhet i nära samarbete med sjukhuspersonal för att möta framtidens behov.

Ortopediska hjälpmedel – Exempel

Det finns en rad olika ortopediska hjälpmedel som är specifikt utformade för olika ändamål och kroppsdelar. Här är några exempel på vanliga ortopediska hjälpmedel:

Ortopediska skor och inlägg

Dessa hjälpmedel används för att ge stöd, avlastning och korrigering av fotens struktur och funktion. De kan inkludera skoinlägg, specialskor, fotortoser eller ortopediska sulor som hjälper till att lindra smärta, förbättra gångmönster och balans samt korrigera fotfelställningar.

Proteser

Proteser är konstgjorda ersättningar för förlorade eller skadade kroppsdelar, vanligtvis armar eller ben. Ortopediska proteser tillverkas individuellt för att återskapa funktionen hos den förlorade kroppsdelens rörelse och ge användaren möjlighet att utföra dagliga aktiviteter.

Stöd och ortoser

Dessa hjälpmedel är utformade för att stabilisera, stödja och immobilisera specifika kroppsdelar. Det kan vara handledsstöd, knäortoser, ryggstöd eller nackkrager som används för att lindra smärta, skydda skadade områden, stabilisera leder eller hjälpa till att bibehålla rätt position och funktion.

Gång- och rullstolar

Gång- och rullstolar är hjälpmedel som används för att underlätta rörlighet för personer med nedsatt förmåga att gå. Dessa hjälpmedel kan vara manuella eller elektriska och kan anpassas efter individuella behov och begränsningar.