Vad är aktiv ortopedi?

Hem / Aktiv ortopedi

Den medicinska specialiteten aktiv ortopedi fokuserar på behandling av rörelseapparatens sjukdomar, skador och funktionsnedsättningar. Det syftar till att återställa eller förbättra patientens rörelseförmåga och livskvalitet genom icke-kirurgiska metoder, såsom träning, rehabilitering och användning av ortopediska hjälpmedel. Aktiv ortopedi strävar efter att optimera funktionen hos muskler, ben, leder och nerver genom individuellt anpassade behandlingsplaner.

För vem passar behandlingen?

Aktiv ortopedi är till för personer i olika åldrar som är i behov av att förbättra en nedsatt rörelseförmåga som tillkommit av sjukdom, skada eller funktionsnedsättning. Här är några exempel på vilka som kan dra nytta av aktiv ortopedi:

Personer med ortopediska skador

Personer som har drabbats av benbrott, muskuloskeletala skador eller andra ortopediska skador. Genom att använda anpassade hjälpmedel och behandlingar kan man främja läkning, återställa funktion och underlätta rehabilitering.

Personer med kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar

Personer med långvarig smärta som artros, reumatoid artrit eller ryggbesvär. Genom att använda ortopediska hjälpmedel och behandlingar kan man lindra smärta, förbättra rörlighet och förbättra livskvaliteten för personer med långvariga hälsoproblem.

Idrottare och fysiskt aktiva

Idrottare och personer som är fysiskt aktiva och vill optimera sin prestation och minska risken för skador. Genom att använda specialanpassade hjälpmedel och genomgå träning och rehabilitering kan man förbättra rörlighet, stabilitet och återhämtning efter skador.

Vad är ortopediska sjukdomar?

Ortopediska sjukdomar, även kända som muskuloskeletala sjukdomar, är medicinska tillstånd som påverkar ben, leder, muskler, senor och andra delar av rörelseapparaten. Dessa sjukdomar kan vara medfödda, förvärvade eller åldersrelaterade och kan ge upphov till en rad olika symptom och funktionsnedsättningar.

Exempel på ortopediska sjukdomar inkluderar:

  • Artros: En degenerativ ledsjukdom där brosket som täcker lederna gradvis bryts ner. Detta kan leda till smärta, stelhet och minskad rörlighet.
  • Ryggbesvär: Detta kan innefatta ryggsmärta, skivproblem, spinal stenos och skolios, vilket är en onormal krökning av ryggraden.
  • Frakturer: Benbrott orsakade av trauma eller överbelastning kan betraktas som ortopediska sjukdomar. Det kan inkludera handledsfrakturer, höftfrakturer eller frakturer i andra delar av skelettet.
  • Reumatoid artrit: En autoimmun sjukdom där kroppens immunsystem attackerar lederna, vilket leder till inflammation, smärta och leddeformiteter.
  • Bursit: Inflammation i bursa, vilket är vätskefyllda säckar som fungerar som kuddar mellan leder och senor. Detta kan orsaka smärta och svullnad.
  • Tendinit: Inflammation i senorna som kan uppstå till följd av överansträngning eller skada. Det kan orsaka smärta och rörelsebegränsning i det drabbade området.
  • Osteoporos: En sjukdom som leder till förlust av bentäthet och ökar risken för benbrott.

Få hjälp av en aktiv ortopediklinik

Om du behöver hjälp från en specialiserad aktiv ortopediklinik kan du vända dig till Aktiv Ortopedteknik. De är ett etablerat företag med närvaro på 20 olika orter över hela Sverige. De erbjuder tjänster både till patienter som har remiss från sjukvården och privatpersoner som behöver ortoser, ortopediska skor eller inlägg, proteser och andra ortopediska hjälpmedel.

Deras arbete kännetecknas av en stark betoning på aktiv ortopedteknik, där de använder den senaste teknologin och metoderna för att erbjuda optimala lösningar. Med en personalgrupp av specialiserade experter inom området, engagerar sig Aktiv Ortopedteknik i kontinuerlig utveckling och samarbete med sjukhus för att ständigt förbättra och anpassa sina tjänster till framtida behov.

Ortopedtekniska hjälpmedel

Ortopedtekniska hjälpmedel är specialdesignade för att tillgodose behov inom olika områden och för olika delar av kroppen. Här är några exempel:

Ortopedtekniska skor och inlägg

Dessa är framtagade för att ge stöd och korrigera fotens struktur och funktion. Inom denna kategori ingår anpassade skoinlägg, specialutformade skor, fotortoser och ortopediska sulor, som alla syftar till att lindra smärta, förbättra gång och balans, samt korrigera felställningar i foten.

Individuellt anpassade proteser

För att ersätta en förlorad eller skadad kroppsdel används en konstgjord ersättning i form av protes. Det finns massproducerade men också individuellt anpassade proteser vilket är en typ av ortopediskt hjälpmedel. Dessa skräddarsys för att passa en patients specifika behov och anatomi. Tillverkningen av dem görs med hjälp av avancerad teknik och är noggrant formade för varje individ. Det finns idag mikrostyrda proteser där Ottobock är den världsledande tillverkaren. Dessa proteser har funktioner som gör att dagliga aktiviteter går att genomföra i ett bredare spektrum samt att de är tillverkade i material som är både lätthanterliga och estetiskt tilltalande. På så sätt får patienten en bättre passform och komfort samt en ökad livskvalitet.

Stöd och ortopediska ortoser

Dessa hjälpmedel är utformade för att stabilisera, stödja och immobilisera specifika kroppsdelar. Det kan vara handledsstöd, knäortoser, ryggstöd eller nackkrager som används för att lindra smärta, skydda skadade områden, stabilisera leder eller hjälpa till att bibehålla rätt position och funktion.

Gång- och rullstolar

Gång- och rullstolar är hjälpmedel som används för att underlätta rörlighet för personer med nedsatt förmåga att gå. Dessa hjälpmedel kan vara manuella eller elektriska och kan anpassas efter individuella behov och begränsningar.