Vad är microneedling?

Hem / Vad är microneedling?

Microneedling är en kosmetisk behandling som har blivit populär på grund av dess förmåga att förbättra hudens textur och utseende. Proceduren innebär användning av en enhet utrustad med små, mycket tunna nålar som skapar mikroskopiska punkteringar i huden. Dessa små skador stimulerar hudens naturliga läkningsprocess, vilket i sin tur stimulerar produktionen av kollagen och elastin, två nyckelkomponenter i fast, ungdomlig hud.

Behandlingsområden

Rynkor och fina linjer

Behandlingen kan minska rynkor och fina linjer. Genom att stimulera produktionen av kollagen och elastin kan huden bli fastare och mer elastisk. Dessutom kan det minska djupet av befintliga rynkor och förhindra att nya bildas. Resultaten kan vara märkbara efter flera behandlingar, men det är viktigt att komma ihåg att det kan ta tid innan fulla resultat syns.

Akneärr

Det här är en populär behandling för akneärr. Behandlingen kan bidra till att mjuka upp och jämna ut huden, och minska utseendet på både ytliga och djupare ärr. Genom att punktera huden på ett kontrollerat sätt stimuleras kroppens naturliga läkningsprocess, vilket kan leda till att ärrvävnad bryts ner och ersätts med ny, frisk hud.

Hudens lyster och textur

Om du har matt, livlös hud, kan microneedling hjälpa till att återställa dess lyster. Behandlingen kan stimulera hudens naturliga regenerationsprocess, vilket kan förbättra hudens struktur och utseende. Detta kan göra huden mer strålande och ge den en mer ungdomlig känsla.

Hyperpigmentering

Microneedling kan också vara effektivt för att behandla hyperpigmentering, vilket är mörkare fläckar eller områden på huden. Genom att stimulera cellomsättningen kan en behandling hjälpa till att jämföra hudtonen och minska utseendet på mörka fläckar. För bästa resultat kan det vara nödvändigt med flera behandlingar och användning av specifika hudvårdsprodukter tillsammans med behandlingen.

Vem får utföra en microneedling-behandling?

När det gäller vem som kan utföra behandlingen, beror det på lokal lagstiftning och reglering. Generellt sett kan licensierade estetiker och hudterapeuter, sjuksköterskor och läkare utföra behandlingen. Men oavsett vem som utför behandlingen, är det viktigt att de är ordentligt utbildade och har rätt certifieringar för att säkerställa att behandlingen utförs på ett säkert och effektivt sätt. Du kan exempelvis vända dig till en klinik som Sveriges Skönhetscenter som har lång erfarenhet av microneedling.

Vad kostar det?

I genomsnitt kan en microneedling-behandling kosta någonstans mellan 1 500 och 5 000 kr per session, men detta kan variera mycket beroende på var du bor, vilken klinik du väljer och området som ska behandlas. Dessutom kan det krävas flera sessioner för att uppnå optimala resultat, vilket ökar den totala kostnaden. Vissa kliniker kan erbjuda paketpriser för flera sessioner.

Hur ofta behöver jag behandlas?

Frekvensen av microneedling-behandlingar varierar beroende på ditt specifika hudproblem och hur din hud reagerar på behandlingen. En allmän rekommendation är dock att behandlingar bör ske med 4–6 veckors mellanrum för att ge huden tid att läka och regenerera mellan sessionerna.

För specifika problem som akneärr, djupa rynkor eller betydande hyperpigmentering kan du behöva en serie på 4–6 behandlingar för att uppnå optimala resultat.

Efter att du har uppnått de önskade resultaten kan underhållsbehandlingar utföras var sjätte till tolfte månad för att bibehålla huden i bästa möjliga skick.

Vad gör en microneedling-behandling?

Microneedling är en typ av hudbehandling som använder små, fina nålar för att orsaka kontrollerade mikroskopiska skador på huden. Denna process kallas också "kollageninduktionsterapi" eftersom den främjar produktionen av kollagen, ett protein som är nödvändigt för hudens elasticitet och struktur.

När nålarna penetrerar hudens yta, uppfattar kroppen dessa små punkteringar som skador. Detta utlöser kroppens naturliga läkningsrespons, så att produktionen av kollagen och elastin ökar för att reparera huden.

Förutom att stimulera kollagenproduktionen öppnar dessa mikroskopiska sår i huden också upp kanaler som gör att hudvårdsprodukter, som serum och krämer, kan tränga djupare in i huden och vara mer effektiva.

Vilket resultat kan jag förvänta mig?

Resultatet av microneedling kan vara en förbättrad hudtextur, minskning av ärr och hyperpigmentering, samt minskade rynkor och fina linjer. Behandlingen kan också hjälpa till att strama åt slapp hud. Det är viktigt att komma ihåg att resultaten varierar beroende på individen och det kan ta flera sessioner innan tydliga resultat börjar synas.

När bör man undvika microneedling?

Microneedling är inte lämpligt under vissa omständigheter. Här är några situationer när det är bäst att undvika microneedling:

 1. Diabetes: Personer med diabetes bör undvika microneedling för att minimera risken för komplikationer och säkerställa snabb och korrekt läkning.
 2. Graviditet och amning: Microneedling bör inte utföras under graviditet eller amning på grund av osäkerheten kring dess påverkan på fostret eller barnet.
 3. Aktiv acne: Personer med pågående akneutbrott bör avstå från microneedling för att undvika spridning av bakterier och försämrad hudtillstånd.
 4. Blödarsjuka eller blodförtunnande behandling: Microneedling kan öka risken för blödning, så det är olämpligt för personer med blödarsjuka eller de som använder blodförtunnande medel.
 5. Pågående infektion/virus: Microneedling bör undvikas vid pågående hudinfektioner för att förhindra spridning och försämring av tillståndet.

För vem passar microneedling?

Microneedling är en hudbehandlingsmetod som passar de flesta personer som vill förbättra sin hud. Den kan ge en rad olika fördelar, bland annat:

 • Förbättrad hudstruktur: Microneedling kan jämna ut hudtonen, reducera ärr och fina linjer, och ge huden en mer spänstig och fast känsla.
 • Minskade porer: Behandlingen kan krympa porer och ge huden en jämnare yta.
 • Ökad kollagenproduktion: Microneedling stimulerar hudens naturliga kollagenproduktion, vilket kan leda till en mer ungdomlig och fast hud.
 • Förbättrad absorption av hudvårdsprodukter: Behandlingen kan göra att huden lättare tar upp hudvårdsprodukter, vilket ger bättre resultat.

Microneedling kan passa personer med följande hudproblem:

 • Acneärr: Behandlingen kan reducera ärrbildning och förbättra hudens struktur.
 • Fina linjer och rynkor: Microneedling kan stimulera kollagenproduktionen och ge huden en mer spänstig och fast känsla.
 • Solskadad hud: Behandlingen kan reducera pigmentfläckar och jämna ut hudtonen.
 • Stora porer: Microneedling kan krympa porer och ge huden en jämnare yta.
 • Åldrande hud: Behandlingen kan ge huden en mer ungdomlig och fast känsla.