Vad är microdermabrasion?

Hem / Vad är microdermabrasion?

Microdermabrasion är en hudvårdsprocedur som innebär att det översta lagret av huden exfolieras eller avlägsnas för att främja tillväxten av ny, frisk hud. Detta görs med hjälp av små kristaller som gnuggar bort det översta hudlagret, samtidigt som de döda hudcellerna sugs upp. Du kan se det lite som ett sandpapper som försiktigt slipar bort döda hudceller från huden.

Behandlingsområden

Åldersfläckar och hyperpigmentering

Microdermabrasion kan hjälpa till att reducera uppkomsten av mörka fläckar och ojämn hudton genom att avlägsna det översta hudlagret som innehåller döda hudceller och pigment.

Fina linjer och rynkor

Genom att stimulera kollagenproduktionen kan microdermabrasion hjälpa till att göra fina linjer och rynkor mindre synliga.

Akne och akneärr

Denna procedur kan minska utbrott av akne genom att rengöra porerna från olja och döda hudceller. Dessutom kan det hjälpa till att göra akneärr mindre märkbara genom att stimulera ny hudväxt.

Stora porer

Behandlingen kan hjälpa till att reducera storleken på förstorade porer genom att ta bort döda hudceller och orenheter som kan göra porerna större. Till exempel när en hemmakur inte varit tillräckligt effektiv för att ta bort dina döda hudceller.

Solskador

Denna behandling kan hjälpa till att lindra solskador genom att ta bort det solskadade hudlagret, vilket gör att ny, frisk hud kan växa.

Ytliga ärr

Behandlingen kan bidra till att göra ytliga ärr mindre märkbara genom att ta bort det översta hudlagret och stimulera tillväxten av ny hud.

Hur ofta behöver jag behandlas?

Generellt kan du förvänta dig att resultaten varar någonstans mellan ett par veckor till några månader. Dock kan resultaten variera mycket beroende på individens hudtyp och tillstånd, liksom på vilka problem som behandlas.

Vad kostar en behandling?

Som en bred uppskattning kan en enskild microdermabrasion-behandling kosta mellan 500 till 2000 kronor, men detta kan variera mycket. Det är flera faktorer som kan styra priset, inklusive din geografiska plats, kliniken eller spaet där du får behandlingen, och hudvårdsspecialistens erfarenhet.

Vissa kliniker har paketpriser för flera behandlingar, vilket kan sänka kostnaden per behandling. Konsultera gärna med flera olika leverantörer för att hitta en behandling som passar din budget och dina hudvårdsbehov.

Var kan jag vända mig för behandling?

Dermatologiska kliniker

Microdermabrasion är en populär hudvårdsbehandling som kan utföras på många olika platser. Dessa inkluderar dermatologiska kliniker, där läkare specialiserade på hudvård ofta har den mest omfattande utbildningen och erfarenheten när det gäller att hantera olika hudförhållanden och utföra hudvårdsbehandlingar som microdermabrasion.

Medispa och estetiska kliniker

Medispa och estetiska kliniker är andra möjliga platser där microdermabrasion-behandlingar ofta erbjuds. Dessa anläggningar kombinerar traditionella spabehandlingar med mer avancerade, medicinskt inriktade behandlingar. De drivs oftast av medicinska yrkesverksamma.

Skönhetssalonger och dag-spa

Skönhetssalonger och dag-spa är ytterligare platser som erbjuder microdermabrasion. Dock kan kvaliteten och erfarenheten hos utövare på dessa platser variera, så det är viktigt att göra din research innan du väljer var du ska få din behandling.

Tänk på det här innan du väljer behandlare

Oavsett var du väljer att få din behandling, är det viktigt att den person som utför behandlingen har rätt utbildning och erfarenhet. Det är klokt att ställa frågor om deras bakgrund och certifieringar, samt att be om att se före-och-efter bilder av tidigare patienter om möjligt.

I Sverige finns flera platser som erbjuder microdermabrasion. Vi kan exempelvis tipsa om Sveriges Skönhetscenter. De har en dedikerad och välutbildad personal inom hudvård, och erbjuder ett brett utbud av behandlingar, inklusive microdermabrasion. Att boka en konsultation för att diskutera dina specifika behov och mål med en specialist är alltid ett bra första steg innan du bestämmer dig för någon behandling.