Vad är microdermabrasion?

Hem / Vad är microdermabrasion?

Microdermabrasion är en hudvårdsprocedur som innebär att det översta lagret av huden exfolieras eller avlägsnas för att främja tillväxten av ny, frisk hud. Detta görs med hjälp av små kristaller som gnuggar bort det översta hudlagret, samtidigt som de döda hudcellerna sugs upp. Du kan se det lite som ett sandpapper som försiktigt slipar bort döda hudceller från huden.

Behandlingsområden

För vem passar microneedling?

Microdermabrasion kan passa de flesta personer som vill förbättra sin hud. Det är en effektiv och skonsam behandling som kan ge en rad olika fördelar, bland annat:

 • Förbättrad hudstruktur: Microdermabrasion kan jämna ut hudtonen, reducera ärr och fina linjer, och ge huden en mer spänstig och fast känsla.
 • Minskade porer: Behandlingen kan krympa porer och ge huden en jämnare yta.
 • Förbättrad absorption av hudvårdsprodukter: Microdermabrasion kan göra att huden lättare tar upp hudvårdsprodukter, vilket ger bättre resultat.
 • Minskad pigmentering: Behandlingen kan reducera pigmentfläckar och jämna ut hudtonen.

Microdermabrasion kan passa personer med följande hudproblem:

 • Acneärr: Behandlingen kan reducera ärrbildning och förbättra hudens struktur efter akne.
 • Fina linjer och rynkor: Microdermabrasion kan stimulera kollagenproduktionen och ge huden en mer spänstig och fast känsla.
 • Solskadad hud: Behandlingen kan reducera pigmentfläckar och jämna ut hudtonen och lindra eventuella solskador.
 • Stora porer: Microdermabrasion kan krympa porer genom ta bort döda hudceller och orenheter och ge huden en jämnare yta.
 • Åldrande hud: Behandlingen kan ge huden en mer ungdomlig och fast känsla.
 • Ytliga ärr: Behandlingen kan bidra till att göra ytliga ärr mindre märkbara genom att ta bort det översta hudlagret och stimulera tillväxten av ny hud.
 • Åldersfläckar och hyperpigmentering: Microdermabrasion kan hjälpa till att reducera uppkomsten av mörka fläckar och ojämn hudton genom att avlägsna det översta hudlagret som innehåller döda hudceller och pigment.

Hur ofta behöver jag behandlas?

Generellt kan du förvänta dig att resultaten varar någonstans mellan ett par veckor till några månader. Dock kan resultaten variera mycket beroende på individens hudtyp och tillstånd, liksom på vilka problem som behandlas.

Vad kostar en behandling?

Som en bred uppskattning kan en enskild microdermabrasion-behandling kosta mellan 500 till 2000 kronor, men detta kan variera mycket. Det är flera faktorer som kan styra priset, inklusive din geografiska plats, kliniken eller spaet där du får behandlingen, och hudvårdsspecialistens erfarenhet.

Vissa kliniker har paketpriser för flera behandlingar, vilket kan sänka kostnaden per behandling. Konsultera gärna med flera olika leverantörer för att hitta en behandling som passar din budget och dina hudvårdsbehov.

Var kan jag vända mig för behandling?

Dermatologiska kliniker

Microdermabrasion är en populär hudvårdsbehandling som kan utföras på många olika platser. Dessa inkluderar dermatologiska kliniker, där läkare specialiserade på hudvård ofta har den mest omfattande utbildningen och erfarenheten när det gäller att hantera olika hudförhållanden och utföra hudvårdsbehandlingar som microdermabrasion.

Medispa och estetiska kliniker

Medispa och estetiska kliniker är andra möjliga platser där microdermabrasion-behandlingar ofta erbjuds. Dessa anläggningar kombinerar traditionella spabehandlingar med mer avancerade, medicinskt inriktade behandlingar. De drivs oftast av medicinska yrkesverksamma.

Skönhetssalonger och dag-spa

Skönhetssalonger och dag-spa är ytterligare platser som erbjuder microdermabrasion. Dock kan kvaliteten och erfarenheten hos utövare på dessa platser variera, så det är viktigt att göra din research innan du väljer var du ska få din behandling.

Tänk på det här innan du väljer behandlare

Oavsett var du väljer att få din behandling, är det viktigt att den person som utför behandlingen har rätt utbildning och erfarenhet. Det är klokt att ställa frågor om deras bakgrund och certifieringar, samt att be om att se före-och-efter bilder av tidigare patienter om möjligt.

I Sverige finns flera platser som erbjuder microdermabrasion. Vi kan exempelvis tipsa om Sveriges Skönhetscenter. De har en dedikerad och välutbildad personal inom hudvård, och erbjuder ett brett utbud av behandlingar, inklusive microdermabrasion. Att boka en konsultation för att diskutera dina specifika behov och mål med en specialist är alltid ett bra första steg innan du bestämmer dig för någon behandling.

När bör man undvika microdermabrasion?

För att undvika potentiella komplikationer bör microdermabrasion undvikas i följande situationer:

 1. Pågående hudinfektion: Undvik microdermabrasion vid pågående hudinfektioner för att förhindra spridning och försämring av tillståndet.
 2. Solbränna: Det är rekommenderat att undvika microdermabrasion om huden är nyligen solbränd, eftersom det kan öka risken för obehag och komplikationer.
 3. Rosacea eller känslig hud: Personer med rosacea eller överkänslig hud bör vara försiktiga med microdermabrasion, eftersom det kan orsaka irritation.
 4. Akneutbrott: Vid pågående akneutbrott bör microdermabrasion undvikas för att förhindra spridning av bakterier och försämring av hudtillståndet.
 5. Öppna sår eller sårskador: Undvik behandling på områden med öppna sår eller sårskador för att undvika infektioner och onödig irritation.

Det är viktigt att diskutera eventuella hälsotillstånd och bekymmer med en professionell hudvårdsspecialist innan du genomgår microdermabrasion för att säkerställa att det är säkert och lämpligt för dina individuella förhållanden.