Vad är IPL-laser?

Hem / Vad är IPL-laser?

Intensivt pulserat ljus (IPL) är en teknik som används inom dermatologi och kosmetisk kirurgi för att utföra olika hudbehandlingar för estetiska och terapeutiska ändamål, som hårborttagning, fotorejuvenation, och behandling av dermatologiska sjukdomar. Vill du läsa mer om IPL och vad det är kan du göra det på sverigesskonhetscenter.se eller fortsätta läsa nedan.

Behandlingsområden

IPL mot ytliga blodkärl

Intensivt pulserat ljus (IPL) är mycket effektivt för behandling av ytliga blodkärl, särskilt i ansiktet. Behandlingen riktar in sig på de röda blodpigmenten i kärlen vilka absorberar ljuset och omvandlar det till värme. Värmen orsakar koagulation (sammanträngning) av blodkärlen, vilket leder till att de försvinner. Detta kan bidra till minskad rodnad och förbättra hudens övergripande utseende. Ofta krävs flera behandlingar för att uppnå bäst resultat. Är du intresserad av IPL mot ytliga blodkärl? Läs mer via länken!

IPL mot pigmentfläckar

IPL är även en populär metod för att behandla hyperpigmentering, inklusive pigmentfläckar, solfläckar, och åldersfläckar. IPL fungerar genom att skicka ljuspulser genom hudens ytskikt. Ljuset absorberas av melanin, det mörka pigmentet i huden, vilket skadar de omgivande cellerna. Över tid, flagnar de pigmenterade områdena av eller bleks, vilket ger en jämnare hudton. Precis som med blodkärl, kan flera behandlingar behövas för önskat resultat. Sveriges Skönhetscenter erbjuder behandling med IPL mot pigmentfläckar.

Hårborttagning

IPL är en av de mest använda metoderna för permanent hårborttagning. Det fungerar genom att ljusets energi omvandlas till värme som riktar in sig på och förstör hårroten, vilket förhindrar framtida hårproduktion. IPL-behandlingar kan användas på de flesta delar av kroppen, inklusive ben, armhålor, bikinilinje, bröst och rygg. Eftersom IPL fungerar genom att riktas mot melaninet i håret, är det mest effektivt på mörkt hår.

Akne

IPL kan även användas för att behandla måttlig till svår akne. Den blå ljusfrekvensen som används i behandlingarna är känd för att ha en antibakteriell effekt på huden och kan därför hjälpa till att bekämpa P.acnes-bakterier som orsakar akne. Dessutom kan IPL hjälpa till att minska inflammation och rodnad förknippad med akne, samt stimulera produktionen av kollagen för att snabba på läkningsprocessen och förebygga ärrbildning.

Hur fungerar en behandling?

1. Ljuspulser

IPL-enheter avger ljuspulser som är mycket intensiva men korta. Detta ljus täcker ett brett spektrum av våglängder (i motsats till laser, som bara använder en enda våglängd).

2. Värmeeffekt

När ljuset träffar huden, absorberas det av vissa delar av huden beroende på våglängd. Specifikt absorberas ljus med vissa våglängder av melanin, pigmentet som ger färg åt hår och hud. När ljuset absorberas, omvandlas det till värme.

3. Målriktad skada

Denna värmeeffekt skadar selektivt vissa strukturer i huden. I fallet med hårborttagning, skadas hårsäckarna av värmen och kan inte längre producera hår. I andra behandlingar kan värmen användas för att skada och bryta ner oönskade pigmentfläckar eller för att stimulera hudens naturliga läkningsprocess och produktion av kollagen, vilket kan hjälpa till att minska rynkor och ge huden ett yngre utseende.

4. Återhämtning

Efter behandlingen kommer huden att börja reparera sig själv. I fallet med hårborttagning, kommer de skadade hårsäckarna att försvinna, och håret kommer att falla ut efter några veckor.

När bör man undvika IPL laser?

Att undvika IPL eller laser för hårborttagning är viktigt under vissa omständigheter. Här är några situationer när det är bäst att avstå från behandling:

  1. Graviditet: IPL/Laser-behandling bör undvikas under graviditet på grund av osäkerheten kring dess påverkan på fostret.
  2. Hälsorisker: Stark laser kan orsaka ögonskador eller brännskador på huden. Det är viktigt att vara medveten om de potentiella hälsoriskerna innan man genomgår behandlingen.
  3. Medicinering: Vissa mediciner, som topiramat, kan kräva extra försiktighet vid användning av IPL. Rådgör med din läkare om du tar några mediciner och överväger behandlingen.
  4. Arbetsmiljörisker: Om du utsätts för andra risker på arbetsplatsen, som joniserande eller icke-joniserande strålning, kan det vara klokt att undvika IPL/Laser-behandling under den perioden.

Det är alltid bäst att diskutera och rådgöra med en professionell innan man genomgår IPL/Laser-behandling för att säkerställa att det är säkert och lämpligt för individuella förhållanden.

För vem passar IPL laser?

IPL-laser, eller intensivt pulserande ljus, kan passa för en mängd olika personer som vill förbättra sin hud eller bli av med oönskat hår. Här är några exempel:

  • Personer med mörkt hår och ljus hud. IPL-laser är inte effektivt på blont, grått eller rött hår.
  • Personer som vill bli av med oönskat hår på ben, armar, bikinilinje, underarmar, rygg eller ansikte.
  • Personer som har problem med inåtväxande hår.
  • Personer med solskadad hud. IPL-laser kan hjälpa till att reducera pigmentfläckar, rynkor och fina linjer.
  • Personer med rosacea. IPL-laser kan hjälpa till att dämpa inflammation och synliga blodkärl.
  • Personer med acne. IPL-laser kan hjälpa till att döda bakterier och minska inflammation.

Hur många behandlingar behövs?

Antalet behandlingar varierar beroende på den specifika behandlingen och individens unika förhållanden. För hårborttagning kan det krävas mellan 3 och 6 behandlingar, medan för hudföryngring eller pigmentfläckar kan det behövas mellan 3 och 5 behandlingar. Varje individ är unik, så det bästa är att konsultera en professionell för att få en bättre förståelse för hur många behandlingar som kan behövas i ditt specifika fall.

Vad kostar en behandling?

Priserna kan ligga någonstans mellan några hundralappar till flera tusen kronor per session. Kostnaden varierar dock mycket beroende på plats, den specifika kliniken och vilken typ av behandling som genomförs. Det är bäst att fråga direkt hos kliniken för den mest exakta uppskattningen.

Är behandlingen säker?

IPL är generellt sett säkert när det utförs av en kvalificerad och erfaren yrkesperson. Det finns dock risker och potentiella biverkningar, inklusive obehag under behandlingen, rodnad, svullnad, blåmärken, pigmentförändringar och i sällsynta fall brännskador. Att följa eftervårdsanvisningar noggrant kan bidra till att minimera risken för biverkningar. Som med alla kosmetiska behandlingar bör du konsultera en professionell för att diskutera eventuella risker och för att avgöra om IPL är rätt val för dig.