Hallux valgus

Hem / Hallux valgus

Hallux valgus är en vanligt förekommande fotdeformitet som innebär att stortån vinklas inåt mot de andra tårna, vilket kan orsaka smärta och obehag. Tillståndet utvecklas gradvis och kan leda till att en knöl bildas på sidan av stortåleden. Många upplever besvär med att hitta bekväma skor och kan behöva behandling för att lindra symtomen. Här kan du läsa mer om hur Hallux valgus diagnostiseras och behandlas, samt vilka åtgärder du kan vidta för att förebygga problem.

Orsak

Det finns flera orsaker till att man utvecklar Hallux valgus. Genetik spelar ofta en stor roll; om någon i din familj har haft det, är risken större att du också får det. Att bära trånga, högklackade eller olämpliga skor kan öka trycket på stortån och förvärra problemet. Det kan också bero på fotens anatomi, så som plattfothet eller överpronation, samt medicinska tillstånd som artrit.

Symtom

Symtomen på Hallux valgus kan variera i intensitet och påverka vardagslivet. Vanliga tecken kan bland annat vara:

  • Smärta och ömhet runt stortåleden
  • En synlig knöl på sidan av stortåleden
  • Rodnad och svullnad kring stortån
  • Hård hud eller valkar på stortån
  • Begränsad rörlighet i stortån
  • Stortån pekar inåt mot de andra tårna

Behandling

Behandlingen av hallux valgus fokuserar på att lindra symtom och förhindra att tillståndet förvärras. Här är några vanliga behandlingsmetoder:

Inlägg: Ortopediska inlägg eller skoinlägg kan hjälpa till att korrigera fotens ställning och avlasta stortån. Inläggen hjälper till att reducera smärta och förbättrar fotens funktion.

Träning: Stärkande och stretchande övningar för foten kan förbättra rörligheten och minska symtomen. Övningar som fokuserar på att stärka fotmusklerna och förbättra flexibiliteten kan vara mycket effektiva.

Smärtlindring: kan användas för att lindra smärta och minska inflammation. Dessa läkemedel kan hjälpa till att hantera obehag och förbättra din dagliga funktion.

Kyla: Genom att applicera ispåsar på det smärtsamma området kan minska svullnad och lindra smärta. Att kyla området i 15-20 minuter flera gånger om dagen kan vara mycket effektivt.

Bandage och skenor: Bandage eller nattliga skenor kan hjälpa till att justera stortån och minska obehaget. Dessa hjälpmedel kan bidra till att hålla tån i rätt position och förhindra ytterligare deformitet.

Operation

I allvarligare fall kan det vara nödvändigt att operera Hallux valgus. Kirurgiska ingrepp syftar till att återställa stortåns naturliga position, minska smärta och förbättra fotens funktion. I vissa fall kan det vara nödvändigt att ansöka om remiss från , men många klinikler erbjuder även möjligheten att få vård utan remisskrav.

Vid en Hallux valgus-operation smalnar kirurgen av framfoten för att räta ut stortån. Vanligtvis räcker det med lokalbedövning. Operationen inleds med ett snitt på sidan av stortån eller på fotryggen för att komma åt stortåleden. Därefter korrigeras den felställda benstrukturen för att återställa stortåns naturliga position.

Sök vård utan remiss

Nedan tipsar vi om tre vårdföretag som kan erbjuda operation utan remisskrav. Dessa företag är specialiserade på fotkirurgi och kan hjälpa dig att få den behandling du behöver för att lindra smärta och förbättra din fotfunktion.

Aleris

Genom att välja Aleris för din Hallux valgus-operation kan du känna dig trygg med att du får bästa möjliga vård och stöd genom hela behandlingsprocessen. De tar emot patienter utan behov av remiss från ortoped inom allmänvården. Mottagningar finns i Stockholmsområdet, Malmö och Umeå.

Hermelinen

Hermelinen är ett vårdföretag som kombinerar expertis inom ortopedi med en stark fokus på patientens välbefinnande. De är Norrlands största privata vård- och friskvårdsföretag, beläget i Luleå. Här kan du få operation utan remiss, med priser från 18 500 kronor.

Specialistcenter Scandinavia

Med mottagningar i Stockholm, Malmö och Umeå, erbjuder Specialistcenter Scandinavia tillgänglig och specialiserad vård nära dig. De erbjuder snabb tillgång till expertvård utan remisskrav, vilket gör vården mer tillgänglig för alla.

Vad du kan göra själv

Ta hand om förhårdnader

Att ta hand om dina förhårdnader är viktigt för att undvika obehag och smärta. Ett regelbundet fotbad kan mjuka upp den hårda huden. Efter fotbadet kan du försiktigt fila ner förhårdnaderna med en fotfil och avsluta med att smörja in fötterna med en mjukgörande kräm.

Använd bra skor

Se till att använda ortopediska skor för Hallux valgus. Om du också har besvär med hammartå kan det vara bra att använda ett inlägg under främre delen av foten. Ett sådant inlägg har ofta en liten upphöjning, en främre pelott, som lyfter framfoten och avlastar tårna.

Tåspridare och korrigeringsstöd

En tåspridare av gummi, silikon eller skumgummi kan hålla isär tårna och minska tryck och smärta. Speciella skenor kan också användas för att korrigera stortåns vinkel och minska smärtan vid hallux valgus. Dessa skenor kan användas både dag och natt beroende på design och rekommendationer.