Vad är fillers?

Hem / Vad är fillers?

Fillers är en form av injektionsbehandling som används för att fylla ut rynkor, ge volym till ansikte och förbättra kroppens konturer. De består oftast av hyaluronsyra, men kan också innehålla andra ämnen beroende på den specifika produkten och dess avsedda användning. Fillers kan ge omedelbara resultat, men effekterna är inte permanenta och behandlingar behöver vanligtvis upprepas efter några månader. Det är viktigt att alltid konsultera en kvalificerad vårdgivare för att diskutera eventuella risker och biverkningar.

Olika typer av fillers

Vanliga typer av fillers inkluderar:

 • Hyaluronsyra (t.ex. Juvederm, Restylane)
 • Kalciumhydroxylapatit (t.ex. Radiesse)
 • Polymjölksyra (t.ex. Sculptra).

Fillers kan ha olika konsistenser och livslängder, beroende på deras specifika sammansättning och var de injiceras.

Användningsområden

För vem passar microneedling?

Förbättra ansiktskonturer

 • Fylla ut rynkor och linjer, till exempel nasolabialveck (veck mellan näsan och munnen) och marionettlinjer (veck från mungiporna till hakan).
 • Förstärka kindben, käklinje och haka.
 • Lägga till volym till läppar.
 • Korrigera ärr och deformiteter.

Förbättra hudens kvalitet

 • Återfukta huden och ge den en mer spänstig känsla.
 • Minska synligheten av porer.
 • Behandla mörka ringar under ögonen.

Ansiktsföryngring och -konturering

Fillers kan användas för att minska utseendet på linjer och rynkor, till exempel nasolabialveck (veck från näsan till mungiporna) eller marionettlinjer (linjer från mungiporna neråt).

De kan också användas för att ge volym till områden som kinder eller läppar, eller för att förändra konturerna i ansiktet, till exempel genom att förbättra käklinjen eller ändra formen på näsan.

Behandling av acneärr

Vissa typer av fillers kan användas för att förbättra utseendet på acneärr, genom att fylla ut de nedtryckta ärrvävnaderna.

Handföryngring

Fillers kan användas för att ge volym till händerna och därmed minska synligheten av ådror och senor, vilket kan ge en mer ungdomlig look.

Medicinsk behandling

Vissa fillers används också för att behandla medicinska tillstånd. Till exempel kan hyaluronsyra-fillers användas för att behandla smärta och stelhet i knäna hos personer med artros.

Hårförtunning

Vissa typer av fillers, såsom de som innehåller polymjölksyra, har undersökts för deras förmåga att stimulera hårväxt och minska hårförtunning.

Boka fillersbehandling

När du vill boka en fillersbehandling bör du först och främst söka en kvalificerad och erfaren läkare eller kosmetolog för att säkerställa en trygg och effektiv behandling. Boka fillers via exempelvis sverigesskonhetscenter.se. Var tydlig med dina önskemål och förväntningar, så att du kan diskutera det mest lämpliga behandlingsalternativet. Innan behandlingen bör du ha en konsultation där du kan diskutera eventuella risker och biverkningar. Det är också viktigt att följa alla eftervårdsanvisningar för att säkerställa bästa möjliga resultat och undvika komplikationer.

Boka injektionsbehandling

Att boka en injektionsbehandling kräver noggrann research och att hitta en legitimerad läkare/hudterapeut som har rätt utbildning och erfarenhet. Vi kan exempelvis rekommendera Sveriges skönhetscenter och deras injektionsbehandling. Innan du bokar en behandling, bör du delta i en första konsultation för att genomgå dina kosmetiska mål och eventuella hälsorisker. Under denna session kommer du och din vårdgivare gemensamt att planera det mest effektiva behandlingsförloppet för just dina behov. Du kommer också att få detaljerade instruktioner om hur du tar hand om behandlingsområdet för att maximera resultaten och minimera risken för komplikationer.

Vad kostar en behandling?

Generellt kan du förvänta dig att behandlingen kan kosta allt från några tusen upp till flera tiotusen svenska kronor, men det är viktigt att få en noggrann uppskattning från din vårdgivare baserat på dina specifika behov och önskemål. Observera också att fillers oftast inte är en permanent lösning och att du kan behöva upprepade behandlingar för att upprätthålla resultaten. Kostnaden kan variera mycket beroende på en rad faktorer. Dessa kan inkludera:

Typ av filler

Olika typer av fillers har olika kostnader. Till exempel kan fillers baserade på hyaluronsyra ha en annan kostnad jämfört med de som baseras på kalciumhydroxylapatit eller polymjölksyra.

Geografisk plats och klinik

Kostnaden kan även variera beroende på var du bor och vilken klinik du väljer. Vissa platser och mer exklusiva kliniker kan ha högre priser.

Behandlingsområde

Kostnaden kan också variera beroende på vilket område som behandlas. Till exempel kan en läppförstoring kräva mindre produkt och därmed vara billigare än en behandling som syftar till att ge volym till kinderna.

Erfarenhet och kvalifikationer hos vårdgivaren

Priserna kan också variera beroende på vem som utför behandlingen. En mycket erfaren läkare kan ta ut mer än en mindre erfaren.

Hur ofta behöver jag behandlas?

Typ av filler

Olika fillers har olika livslängd. Vissa hyaluronsyra-baserade fillers kan vara i cirka 6–12 månader, medan andra fillers, som de baserade på kalciumhydroxylapatit eller polymjölksyra, kan hålla i 12–24 månader, eller ännu längre.

Behandlingsområde

Livslängden kan också variera beroende på var de injiceras. Till exempel, fillers i områden med mindre rörelse (som näsan) kan hålla längre än de i områden med mer rörelse (som läpparna).

Individuella faktorer

Individuella faktorer påverkar också: ålder, hudtyp, livsstil (t.ex. om du röker eller spenderar mycket tid i solen), och hur snabbt kroppen bryter ned fillern.

När kan jag förvänta mig resultat?

Resultaten av en fillerbehandling kan ses omedelbart efter behandlingen, eftersom fillern ger volym och fyller ut området direkt. Men det är viktigt att notera att det initiala resultatet kan vara något förvrängt på grund av svullnade och eventuella blåmärken som kan uppstå efter injektionerna.

Svullnaden börjar vanligtvis minska inom några dagar efter behandlingen, och majoriteten av svullnaden bör vara borta inom 1–2 veckor. Detta kan dock variera beroende på vilken typ av filler som används, vilket område som behandlades, och individuella faktorer som hur snabbt din kropp läker.

För de bästa och mest realistiska resultaten bör du därför vänta tills alla tecken på svullnad och blåmärken har försvunnit. Din vårdgivare kan ge dig mer specifik information om vad du kan förvänta dig efter din behandling.

När bör man undvika fillers?

Det är viktigt att notera att fillers inte passar alla. För att undvika komplikationer bör fillers ej användas i följande situationer:

 1. Medicinska tillstånd: Personer med vissa medicinska tillstånd, till exempel autoimmuna sjukdomar, bör inte använda fillers.
 2. Graviditet och amning: Fillersbehandling bör inte utföras under graviditet eller amning.
 3. Pågående infektion: Vid pågående infektion bör fillersinjektioner undvikas.
 4. Blodförtunnande medel: Undvik läkemedel som ökar risken för blödning, och undvik alkohol 24 timmar innan behandlingen.
 5. Tidigare tandbehandling: Undvik tandlagning eller liknande ingrepp i munnen två veckor innan fillersbehandlingen.
 6. Hudbehandlingar: Undvik vaxning, hårborttagning, microneedling och kemisk peeling en vecka innan fillersbehandlingen.
 7. Allergier: Personer med allergier mot fillers bör inte använda dem.

Det är viktigt att konsultera med en professionell estetisk specialist för att bedöma lämpligheten av fillers utifrån individuella förhållanden och hälsotillstånd.

Kan man ta bort fillers?

Att ta bort fillers är en procedur som genomförs för att korrigera eller reversera tidigare fillersinjektioner i olika ansiktsområden. Fillers kan avlägsnas av olika anledningar, såsom oönskade resultat, asymmetrier eller ändrade estetiska preferenser. Ett vanligt sätt att ta bort fillers är genom användning av en substans som kallas Hyalase som injiceras i området med fillers, vanligtvis hyaluronsyra (HA)-baserade fillers. Enzymerna i Hyalase katalyserar nedbrytningen av HA och påskyndar därmed processen att bryta ner och eliminera fillers från det behandlade området. Denna metod anses vara effektiv och säker, och resultatet kan ses relativt snabbt.