Vad är permanent hårborttagning?

Hem / Vad är permanent hårborttagning?

Permanent hårborttagning är en process där hår avlägsnas för en långvarig eller permanent tid. Detta skiljer sig från tillfälliga metoder som rakning eller vaxning som bara tar bort hår för en kort tid.

Olika tekniker – Vilken behandling är bäst?

Det finns flera tekniker som används för permanent hårborttagning och du kan läsa mer om några av de vanligaste nedan. Varje metod har sina egna för- och nackdelar, inklusive kostnader, smärta, antal behandlingar som krävs, och vilka hår- och hudtyper de är mest effektiva för. Du bör rådfråga en professionell inom hårborttagning för att avgöra vilken metod som är bäst för dig.

Elektrolys

Denna metod involverar att en mycket tunn nål förs in i varje hårsäck, och sedan skickas en elektrisk ström genom nålen för att förstöra hårsäcken. Detta är en mycket tidskrävande process eftersom varje hårsäck måste behandlas individuellt, men det är också den enda metoden som betraktas som verkligen permanent av U.S. Food and Drug Administration (FDA).

Laserhårborttagning

Detta innebär att en laser används för att skicka en pulserande laserstråle på huden som absorberas av hårpigmentet. Detta skadar hårsäcken och förhindrar tillväxt. Denna metod är mest effektiv på personer med ljus hud och mörkt hår. Laserhårborttagning är inte garanterat permanent, men kan resultera i långvarig hårreduktion. Är du intresserad av permanent hårborttagning med laser kan du läsa mer om det på sverigesskonhetscenter.se.

Intense Pulsed Light (IPL)

IPL är en annan ljusbaserad metod, men istället för en laser använder den flera ljusvåglängder för att rikta hårsäckarna. Detta är mindre exakt än laserhårborttagning och kanske inte fungerar lika bra på alla hår- och hudtyper, men det kan fortfarande vara effektivt för att ta bort hår permanent. Läs mer om IPL här.


När bör man undvika behandling med IPL/Laser för permanent hårborttagning?

Vissa situationer kräver försiktighet eller kontraindicerar användningen av IPL eller laser för permanent hårborttagning. Här är några omständigheter när behandling bör undvikas:

  1. Graviditet: Det rekommenderas att inte genomgå IPL/Laser-behandling under graviditet.
  2. Kontraindikationer: Det finns kontraindikationer för behandlingen, och det är viktigt att undvika den om det finns medicinska eller hälsorelaterade skäl som kan påverka resultatet.
  3. Hälsorisker: Laser och IPL kan ha hälsorisker, inklusive hyper- och hypopigmentering. Det är viktigt att vara medveten om dessa risker innan behandlingen.
  4. Ögats skydd: Ögonskydd är nödvändigt för att undvika skador på ögonen under behandlingen.

Det är alltid bäst att konsultera med en professionell innan man genomgår IPL eller laser för att säkerställa att det är säkert och lämpligt för individuella förhållanden.

Hur länge håller laserhårborttagning?

Resultaten av laserhårborttagning varierar från person till person. Vissa människor upplever långvarig hårborttagning som kan vara permanent, medan andra kan märka hårväxt efter några månader eller år. Generellt sett, efter en komplett serie av behandlingar, kan många människor förvänta sig en betydande reduktion av hårväxt, oftast mellan 70–90%. När håret växer tillbaka, tenderar det att vara finare och ljusare i färgen.

Hur ofta behöver jag behandlas?

Behandlingar brukar utföras i serier, vanligtvis med 4–6 veckors mellanrum, och de flesta människor behöver mellan 4 till 8 behandlingar för att uppnå optimala resultat. Om hårväxten kommer tillbaka igen efter behandling, kan underhållssessioner vara nödvändiga, vanligtvis en gång om året eller vartannat år.


För vem passar permanent hårborttagning?

Permanent hårborttagning kan passa de flesta som vill bli av med oönskat hår på kroppen. Det är en effektiv och långvarig lösning som kan ge dig en slät och hårfri hud. Nedan följer ågra exempel på personer som kan ha nytta av permanent hårborttagning:

  • Personer som rakar, vaxar eller plockar hår regelbundet och vill slippa det.
  • Personer som har problem med inåtväxande hår.
  • Personer med hirsutism, en hormonell obalans som kan leda till överdriven hårväxt hos kvinnor.
  • Personer som vill ha en mer permanent lösning för att bli av med hår i ansiktet eller på kroppen.

Vad ska jag tänka på inför en permanent hårborttagning?

Din hud- och hårtyp

Vissa metoder fungerar bäst på specifika hud- och hårfärger. Till exempel fungerar laserhårborttagning oftast bäst på personer med ljus hud och mörkt hår, eftersom laserljuset riktas mot pigmentet i håret.

Kostnad

Permanent hårborttagning kan vara ganska kostsamt, särskilt eftersom det ofta kräver flera behandlingar för att uppnå önskat resultat. Priserna kan variera beroende på vilken metod du väljer, vilken del av kroppen som behandlas och var du bor.

Smärta och obehag

Vissa personer upplever smärta eller obehag under och efter behandling. De flesta rapporterar att det känns som en smäll från ett gummiband mot huden.

Risken för biverkningar

Detta kan inkludera rodnad, svullnad, ärrbildning, hudtonsförändringar och till och med brännskador. Att välja en kvalificerad och erfaren professionell utförare kan hjälpa till att minimera dessa risker.

Tid

Beroende på metoden och området som behandlas, kan behandlingarna ta allt från några minuter till flera timmar. Dessutom krävs oftast flera sessioner för att uppnå bästa möjliga resultat.

Förberedelser

Din hudterapeut kan ge dig specifika instruktioner att följa före och efter varje behandling, såsom att undvika solen, vissa hudprodukter och att inte raka området under en viss tid.

Vad kostar hårborttagning med laser?

Som en generell uppskattning kan en enskild session för ett litet område som överläpp eller haka, kosta från omkring 1 000 till 2 000 kr. Men kostnaden för laserhårborttagning varierar beroende på geografisk plats, klinikens anseende, och storleken på det område som behandlas.