Vad är CryoPen?

Hem / CryoPen

CryoPen är ett medicinskt instrument som används för att frysa bort oönskade hudförändringar. Metoden innebär att en precisionsriktad kyla används för att selektivt frysa och därmed eliminera oönskade hudområden, som exempelvis för att ta bort leverfläckar. Behandlingen är både snabb och exakt, vilket minskar risken för skador på omgivande hud.

Populära kliniker

Här tipsar vi om populära kliniker runtom i hela Sverige som utför behandlingen. Vill du ha mer ingående information hittar du det hos respektive klinik.

Beautique Medical Skin Clinic

Beautique Medical Skin Clinic, belägen i centrala Göteborg, betonar sin kompetens och professionalism, för att du som kund ska kunna känna dig trygg. De har lång erfarenhet av olika typer av skönhetsbehandlingar och erbjuder alltid kostnadsfria konsultationer.

Beautique Medical Skin Clinic

Spahuset

I Örebro kan vi tipsa om Spahuset som hjälper dig med oönskade hudförändringar och pigmenteringar. Behandlingen inleds alltid med en grundlig konsultation för att säkerställa att det här är rätt metod för dig. Personlig service och individuell uppföljning är två faktorer som utmärker Spahuset från konkurrenter.

Spahuset

Beauty & Spa

Beauty & Spa i Malmö är en skönhetssalong som ligger i hjärtat av Malmö. De lägger stor vikt vid att skapa en avkopplande och välkomnande atmosfär för sina kunder. Kliniken strävar efter att ge sina kunder en skräddarsydd och personlig service.

  • Adress: Friisgatan 11A, Malmö
  • Mejl: info@beautyspacentrum.se
  • Telefon: 0707-65 74 79
Beauty & Spa

Sveriges skönhetscenter

Är du intresserad av en behandling med CryoPen i Stockholm kan vi tipsa om Sveriges skönhetscenter. Det första steget är alltid en kostnadsfri hudkonsultation för att se så att metoden är lämplig för dig och att den kan ge resultat. De har kliniker på flera platser runtom i Stockholm – Östermalm, Södermalm och Sundbyberg.

Sveriges skönhetscenter

Hur går en CryoPen-behandling till?

Vid en CryoPen-behandling appliceras kylan direkt på den oönskade hudförändringen med hjälp av en särskild penna. Behandlingen varierar i tid beroende på storlek och typ av hudförändring. Det finns olika metoder med CryoPen beroende på hudförändringens art och placering, men gemensamt för dem alla är den precisionsriktade kylan.

Behandlingsområden

Hudförändringar av olika slag kan behandlas, allt från små skönhetsfläckar till större hudförändringar. Detta inkluderar att frysa bort leverfläckar eller att ta bort andra oönskade födelsemärken eller hudförändringar.

Biverkningar

Biverkningar av CryoPen kan inkludera rodnad, svullnad och blåmärken på det behandlade området. Ibland kan ärrbildning eller pigmentförändringar uppstå. Det är även möjligt att uppleva tillfällig smärta eller klåda efteråt. Som med alla medicinska procedurer bör man rådfråga en läkare först.


Göra behandlingen själv hemma

Ja, det finns CryoPen-enheter som säljs för hemmabruk. Dock är det viktigt att noggrant följa instruktionerna och vara medveten om potentiella risker. För bästa resultat och säkerhet kan det vara rekommenderat att besöka en professionell klinik för att behandlas.


Alternativ till CryoPen

Även om CryoPen är ett effektivt verktyg för att frysa bort leverfläckar, finns det även metoder där man kan välja att bränna bort leverfläckar. Det är viktigt att du konsulterar med en hudspecialist för att avgöra vilken metod som är bäst för just din hudtyp och den specifika hudförändringen.


Vanliga frågor

Gör det ont?

Inte alls! De flesta beskriver känslan som ett litet stick eller en kort isande känsla. Tack vare CryoPen-behandlingens precision och snabbhet upplever de flesta minimalt med obehag.

Hur länge varar resultaten efteråt?

Efteråt förväntas de behandlade områdena att försvinna permanent. Dock är det viktigt att ha koll på nya hudförändringar och konsultera en specialist vid behov.

Hur ser eftervården ut?

Efter är det viktigt att hålla det behandlade området rent och undvika att peta på det. Direkt sollys bör undvikas för att förebygga hyperpigmentering, och eventuella skorpor eller blåsor som bildas ska lämnas ifred för att läka naturligt. Om ovanliga symptom eller tecken på infektion uppstår, som ihållande rodnad eller svullnad, bör man konsultera en läkare.

Hur lång är återhämtningstiden efter en CryoPen-behandling?

Återhämtningstiden är oftast kort, och de flesta kan återgå till sina normala aktiviteter direkt efteråt. Eventuell rodnad eller svullnad bör avta inom några dagar.


Vem får utföra metoden?

I många länder krävs det en medicinsk licens eller certifiering för att använda CryoPen på patienter, vilket oftast innebär att läkare, sjuksköterskor eller hudterapeuter får utföra behandlingen. Regelverket kan dock variera mellan olika länder och regioner. Det är alltid bäst att konsultera med lokala medicinska myndigheter eller professionella organisationer för specifika riktlinjer.