Vad är kemisk peeling?

Hem / Kemisk peeling

Kemisk peeling är en hudvårdsbehandling där aktiva ämnen används för att avlägsna döda hudceller från hudytan. Genom denna process stimuleras ny celltillväxt, vilket kan resultera i en jämnare hudton, mjukare hud och minskade tecken på åldrande. Målet med behandlingen är att förbättra hudens övergripande utseende.

När du väljer att genomgå en kemisk peeling-behandling påbörjas processen med en grundlig rengöring av huden. Därefter appliceras den kemiska lösningen, som får verka under en bestämd tid. Efteråt kan huden upplevas känslig eller ha lätt rodnad, vilket är en naturlig del av förnyelseprocessen.

Hitta en klinik nära dig

Nedan hittar du exempel på kliniker som erbjuder behandlingen på olika platser i Sverige, från Malmö i söder till Luleå i norr.

Sveriges skönhetscenter

Sveriges skönhetscenter erbjuder professionell behandling med kemisk peeling i Stockholm. De är specialiserade på estetiska behandlingar och hudvård och lägger stor vikt vid personlig service och behandlingar som är skräddarsydda för varje kunds specifika behov och hudtyp. De erbjuder alltid kostnadsfria konsultationer och har kliniker över hela Stockholm, från Sundbyberg till Östermalm och Södermalm.

Sveriges skönhetscenter

Beauty & Spa

För dig som bor i Malmö kan vi tipsa om Beauty & Spa som alltid utför skräddarsydda behandlingar efter varje kunds individuella hudbehov, med fokus på att förbättra hudens utseende och allmänna tillstånd. De rekommenderar alltid bästa möjliga behandlingen för dig och arbetar därefter utifrån dina önskemål. Kliniken ligger på Friisgatan 11A.

Beauty & Spa

LH Kliniken

Till LH Kliniken i Göteborg kan du vända dig om du behöver hjälp med problemhud eller ålderstecken. De erbjuder skräddarsydda behandlingsupplägg och erbjuder alltid kostnadsfria hudkonsultationer.

LH Kliniken

Care Clinic

Care Clinic i Luleå är en skönhetsklinik som erbjuder ett brett utbud av estetiska och medicinska behandlingar. De specialiserar sig på olika typer av skönhetsbehandlingar, inklusive kemisk peeling. De har gedigen erfarenhet och utbildning, vilket säkerställer personlig och professionell service.

Care Clinic

Vad kan behandlas?

  • Fina linjer och rynkor: Genom att stimulera kollagenproduktionen kan peelingen minska tecknen på åldrande.
  • Acne och acneärr: Rensar bort porer och kan minska utseendet på ärr orsakade av akne.
  • Hyperpigmentering: Solfläckar, åldersfläckar och andra former av ojämn hudton kan behandlas för att skapa en jämnare hudnyans.
  • Förstorade porer: Kan minska storleken på stora porer.
  • Ytliga ärr: Kemisk peeling kan minska synligheten av vissa typer av ytliga ärr.
  • Solskadad hud: År av solskador kan behandlas för att återställa hudens hälsa och utseende.
  • Rå och ojämn hudstruktur: Genom att ta bort döda hudceller kan huden bli mjukare och jämnare.

Vad gör behandlingen?

Behandlingen involverar applicering av en kemisk lösning på huden för att avlägsna döda hudceller och stimulera ny celltillväxt. Genom denna process avlägsnas det översta hudlagret, vilket kan resultera i en jämnare hudton och struktur. Syftet är att förbättra hudens utseende genom att minska förekomsten av fina linjer, rynkor, ärr och andra hudfel.


Fördelar med metoden

Här är exempel på några av fördelarna:

  • Avlägsna döda hudceller
  • Minska synligheten av fina linjer, pigmentfläckar och akneärr
  • Ökad lyster och spänst i huden

Vanliga frågor

Vad kostar kemisk peeling?

Kostnaden varierar beroende på kliniken, den specifika behandlingen och regionen. Det är bäst att konsultera en hudspecialist för exakta priser. Kom ihåg att kvalitet ofta hänger ihop med priset, så det kan vara värt att investera i en erfaren behandlare som kanske är lite dyrare.

Vad händer efter?

Efteråt kan huden vara röd, svullen och känslig för beröring. Detta är normalt och bör avta inom några dagar. Det är viktigt att undvika direkt solljus, använda solskydd och följa alla eftervårdsanvisningar noggrant för att optimera resultatet och minimera eventuella biverkningar.

Hur ser man ut efteråt?

Huden kan initialt vara röd och irriterad. Beroende på peelingens styrka kan det uppstå skalning, vilket är en naturlig del av förnyelseprocessen där döda hudceller stöts bort. Under återhämtningsperioden, som kan variera från några dagar till flera veckor beroende på behandlingens intensitet, kan huden kännas stram och torr innan den förnyas och får ett fräschare och mer ungdomligt utseende.

Hur ofta behöver man behandlas med kemisk peeling?

Det beror på din individuella hudtyp, de specifika målen med behandlingen och styrkan på den kemiska peelingen. Många väljer att genomgå en lättare variant varje månad, medan andra kan vänta längre mellan tillfällena.

Är metoden säker för alla hudtyper?

Generellt sett är metoden säker för de flesta hudtyper. Men det är alltid bäst att konsultera en hudspecialist innan du genomgår någon form av hudbehandling. De kan rekommendera den bästa typen av peeling baserat på vad du har för individuella behov och mål.


Vilken kemisk peeling är bäst?

Valet av kemisk peeling beror på individens hudtyp, önskat resultat och eventuella hudproblem man vill åtgärda. Det finns milda, medelstarka och djupa peelings, där de milda ofta innehåller alfa-hydroxysyror (AHA) medan djupare peelings kan innehålla trichloreddiksyra (TCA) eller fenol. Det är bäst att konsultera en hudspecialist eller dermatolog för att avgöra vilken typ av peeling som är mest lämplig för ens specifika behov och mål.